Învăţământul de pe Valea Bârgăului

Învăţământul de pe Valea Bârgăului. Şcoala din Bistriţa Bârgăului

 

Şcoala: cum şi de ce a apărut şcoala, cine a contribuit la apariţia şi dezvoltarea şcolii, cum a evoluat şcoala, care au fost efectele asupra locuitorilor, sunt numai câteva dintre întrebările care pot fi adresate fenomenului şcoală, iar răspunsurile acestor întrebări concură la alcătuirea istoricului unei şcoli.

Acest istoric al şcolii presupune căutarea prin documente vechi a începutului şcolii sau a motivului pentru care a apărut şcoala într-o zonă anume. Apariţia şcolii în Bistriţa Bârgăului nu a fost un aspect singular.

Militarizarea zonei de nord-est a Transilvaniei, a Văii Bârgăului a determinat acest fenomen. Toate satele din această vale au beneficiat de avantajul introducerii învăţământului în formă organizată la începutul secolului nouăsprezece. Am ales să vorbesc despre şcoala din Bistriţa Bârgăului deoarece am fost elev al acestei şcoli şi am lucrat în această şcoală ca învăţător, iar în acest fel s-au putut obţine informaţii necesare acestui studiu.

 

 

Acest site utilizează cookies pentru o mai bună funcționare și optimizare. Vă rugăm să vă exprimați acceptul sau refuzul cu privire la acest aspect. Vă mulțumim! AcceptăCiteste mai multRespinge
Protecția Datelor Personale